Főoldal / Főzelékek / Burgonyafőzelék

Burgonyafőzelék

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Burgonyafőzelék

Burgonyafőzelék

Hozzávalók:

  • 1,2 kg burgonya
  • 4 dkg zsír vagy 4ek olaj
  • 2,5 ek. liszt
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. ecet
  • 1 teáskanál cukor
  • só (ízlés szerint)
  • csipetnyi őrölt bors
  • 1 dl tejföl

A fasírthoz:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 kk. őrölt bors
  • 1 tk. majoranna
  • 1 db zsemle
  • 2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, karikára vagy kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, a babérlevéllel együtt puhára főzzük.

A zsírból és lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk: mikor a rántás még világos, beletesszük az apróra vágott hagymát, együtt pirítjuk, közben keverjük, nehogy leégjen. Majd egy kevés vízzel és a főtt burgonya levével felengedjük, és a burgonyára szűrjük.

Belekeverjük a tejfölt, ízesítjük ecettel, cukorral, őrölt borssal, és felforraljuk.

Amíg a burgonya fől elkészítjük a fasírtot is
A darált húst egy keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. A tojást is a húshoz adjuk. Sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát és a fűszerpaprikával is megszórjuk. A zsemlét egy edénybe rakjuk és vízbe (vagy tejbe) áztatjuk. Az átáztatott zsemlét kinyomkodjuk és a húshoz adjuk. Az egész masszát alaposan összedolgozzuk. Ha túl lánynak találjuk kevés zsemlemorzsát dolgozunk még bele (1-2 evőkanállal).

Egy serpenyőben olajat hevítünk. A fasírtmasszából diónyi golyókat formázunk, ha úgy szeretjük kicsit ellapítjuk, majd közepes hőfokon mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.
A burgonyafőzeléket a fasírttal kínáljuk.

Burgonyafőzelék 3.88/5 (8 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére