Főoldal / Desszertek / Citromos krémes – paleo

Citromos krémes – paleo

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Citromos krémes – paleo

Citromos krémes - paleo

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 25 dkg darált mandula
  • 1 kisebb banán
  • 1 nagy ek. puha kókuszvaj

A krémhez:

  • 6 tojás szétválasztva
  • 18 dkg eritrit porrá őrölve
  • 1 rúd vanília
  • 5 dl mandulatej
  • 1 ek. szentjánoskenyérmag liszt (nem karobpor)
  • csipet só
  • 1,2 dl frissen facsart citromlé
  • 8 lap zselatin

A zseléhez:

  • 1 citrom leve, ananászlé, narancslé és víz vegyesen, összesen 4 dl
  • 4 lap zselatin
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy szögletes tepsiben készítjük. A legjobb, ha kapcsos a forma, mert különben az első szeleteket nem lehet szépen kiszedni. A mérete 30×23 cm és kb 5 cm magas, de lehet egy nagyobb kapcsos tortaformában is készíteni.

Az alaphoz a mandulát ledaráljuk, majd hozzádolgozunk egy kicsi banánt és 1 evőkanál kókuszvajat. Ezt belenyomkodjuk az edény aljába, és nedves kézzel elsimítjuk.

A tojássárgákat a porrá őrölt édesítő 2/3-val és a vanília magokkal habosra keverjük. A mandulatejet felforraljuk, az üres vanília rudat is beletesszük, majd miután felforrt kivesszük belőle. A tojássárgákhoz adjuk az evőkanál szentjánoskenyérmag lisztet, majd folyamatos keverés közben (alacsony fokozaton) a tojássárgákhoz öntjük a forró tejet. Közben már jó habos és krémes lesz. Visszaöntjük a fazékba a krémet és alacsony lángon folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, mert akkor kicsapódik a tojássárgája és darabos lesz.

A citromlevet felmelegítjük, hozzáadjuk az előre beáztatott zselatinlapokat, elkeverjük, majd ezt is a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket felverjük, amikor félkemény, kanalanként hozzáadjuk a maradék édesítőt és kemény habbá verjük. Kis adagokban a még forró krémhez keverjük, óvatosan simára keverjük és még forrón a mandulás alapra öntjük.

Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. A legjobb előző nap elkészíteni, de legalább 5-6 órát állnia kell a hűtőben.

(Nekem így pont jó volt a citrom és az édesítő aránya, de meg lehet kóstolni a krémet, ízlés szerint lehet még hozzá citromlevet vagy édesítőt adni.)

A zseléhez ananászlevet, narancslevet és citromlevet elkeverjük kevés vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a beáztatott zselatinlapokat, majd hagyjuk hűlni. Amikor elkezd zselésedni, akkor óvatosan a már megdermedt citromos krém tetejére öntjük.

Hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Tipp / megjegyzés:
Szeretitek a krémest? Én a sima hagyományos krémest nem igazán, inkább a francia krémest meg a gesztenyés krémest szerettem, viszont mindig is ki akartam próbálni citromos ízben, mert a citrom a kedvencem.
Az elkészítési idő,a  hűtés idejét nem tartalmazza.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére