Főoldal / Befőzés / Cseresznye és meggy dzsem

Cseresznye és meggy dzsem

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Cseresznye és meggy dzsem

Cseresznye és megy dzsem

Hozzávalók:

  • 1,25 kg cseresznye vagy meggy
  • fél kg befőzési cukor
  • befőzési tartósító
  • celofán
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: több mint 12 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, és hús darálón ledaráljuk. Egy nagy, erre célra használt edénybe feltesszük a takarék lángra. Többször keverjük meg, nehogy oda égjen.(én állandóan mellette vagyok)

Mikor forrni kezd beleöntjük a cukrot, a tartósítót és állandó keveréssel felforraljuk. Amikor gyöngyözni kezd a teteje, lezárjuk a lángot.

Üvegekbe merjük, a tetejére celofánt, és zárókupakot teszünk (új kupak esetén a celofán elmaradhat). Az üvegeket fejre állítva hagyjuk kihűlni, ha kihűlt mehet a helyére.

A kész lekvárokat érdemes felcímkézni, hogy mit tartalmaz, mikor tettük el.

A cseresznye és meggy dzsem felhasználható friss péksüteményekhez, kalácsokhoz reggelire, de süteményekbe is kiváló.

Tipp / megjegyzés:
Én a befőzésnél mindig darálom a gyümölcsöt, mert finomabb a turmixoltnál.
Lekvár/dzsem készítésénél célszerű egy kis citromsavat vagy citromlevet adni hozzá főzés közben, így sokáig megőrzi majd szép színét.
Azért célszerű ráírni, hogy mit tartalmaz az üveg, mert ha sokfélét teszünk el, később nehéz megkülönböztetni őket. A cukor és a tartósító is DR Oetker legyen, már van belőle diabetikus is így a cukrosok, és a fogyózok is bátran ehetik, és gyors ezzel az eltevés ami a mai világban fontos.

Értékeld a receptet

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére