Főoldal / Kelt tészták / Diós fonott kalács

Diós fonott kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Diós fonott kalács

diós fonott kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 30 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • fahéj

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • kb. 1 dl tej
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Glutén mentes: nem
Nehézség: Normál Laktóz mentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatjuk.
Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat.
Dagasztjuk.
A tésztát letakarva egy órát kelesztjük.
A tészta kenyér sütőgépben is elkészíthető! (kelt tészta program).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 6 vagy 9 részre osztjuk és még fél órát pihentetjük Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.

Megkenjük a puha vajjal és megszórjuk a cukros, fahéjas dióval,és a hosszanti oldalánál felteketjük. Így elkészítjük az összes tekercset.
Három rudat összefonunk úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.(ha felülre kerül a kalács szétnyílik és kifolyik a töltelék)
A kalácsokat kivajazott kenyérformákba tesszük.

A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenjük,majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 percig sütjük, míg megpirulnak.Majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenjük,és 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kiborítjuk,és rácson hagyjuk kihűlni.

Diós fonott kalács 4.22/5 (18 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére