Főoldal / Torták / Emeletes tortám

Emeletes tortám

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Emeletes tortám

Emeletes tortám

Hozzávalók:

Az alsó piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 6 ek. meleg víz
  • 2 ek. kakaó
  • 1 cs. sütőpor

Az alsó tortakrémhez:

  • 5 dl Meggle cukrászhab (vagy habtejszín)
  • 1 cs. zselatin
  • 1 ek. méz
  • vanília aroma
  • 3 cs. vaníliás cukor

A csokimázhoz:

  • 30 dkg csokoládé
  • 20 dkg margarin
  • 5 ek. olaj
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. cukor
  • vanília aroma

A felső piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt
  • 1 ek. kakaó
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél cs. sütőpor

A felső tortakrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dl Meggle cukrászhab (vagy habtejszín)
  • 20 dkg fehér csoki
  • 3 cs. habfixáló

A díszítéshez:

  • ételfesték ízlés szerint
  • marcipán figurák ízlés szerint
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 3000-4000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: több mint 12 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az alsó szint:
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot, és a tojások sárgáját a meleg vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaós-sütőporos lisztet, végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük. amikor kihűlt, lapjában kettévágjuk.

Áztassuk be a zselatint 6 evőkanál vízbe. Hagyjuk kicsit állni, majd lassú tűzön oldjuk fel, hogy áttetsző legyen.

Verjük fel kemény habbá a jól lehűtött habtejszínt, hozzáadva a 2-3 csomag vaníliás cukrot, és a vanília aromát. Lassan csurgassuk bele a zselatint is. Az egyik kakaós lapot tegyük vissza a tortaformába, és simítsuk rá a krém felét. Tegyük hűtőbe, amíg a csokis réteget elkészítjük.

Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk a margarint, az olajat, a vizet, a cukrot, végül a vanília aromát. Simára keverjük. A kihűlt habra szépen elkenjük ezt a csokikrémet, és újra visszatesszük a hűtőbe hogy megdermedjen.

Ezután rákenjük az újabb habréteget, majd  befedjük a második piskótalappal. Bevonjuk, olvasztott csokoládéval, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Ha már rádermedt kivesszük a tortaformából és a maradék csokival teljesen beborítjuk az egész tortát, majd visszatesszük a hűtőbe. (Az alsó szint ezzel el is készült.)

A felső szint:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket felverjük. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet és csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a fehérjehabot, majd sütőpapírral bélelt 16 cm-es tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Elkészítjük a krémet. A fehér csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra kihűtjük és a mascarpone-hoz keverjük. A habtejszínt felverjük a habfixálóval és óvatosan a krémbe forgatjuk.

A piskótát ketté vágjuk, az alját visszatesszük a formába, majd jó sok krémet kenünk rá. (de hagyjunk a díszítéshez is) Rátesszük a másik piskótalapot és betesszük a hűtőbe dermedni. Ha megdermedt, kivesszük a formából és bevonjuk a maradék krémmel.

Ekkor kivesszük az alsó tortát és ráhelyezzük a kis tortát. Díszítjük a maradék krémmel (amit ételfestékkel is meg színezhetünk).

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére