Főoldal / Desszertek / Farsangi fánk Marcsi konyhájából

Farsangi fánk Marcsi konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Farsangi fánk Marcsi konyhájából

Farsangi fánk Marcsi konyhájából

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • kevés rum, vagy sütőlikőr

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár
Elkészítési idő: 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál porcukrot és egy evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy beinduljon.

A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a kovászt, a rumot vagy likőrt, a citrom reszelt héját, a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel megdagasztjuk.

A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.

Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.

Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-5 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 2-3 percig majd megfordítjuk és fedő nélkül, pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük. (Ha jól dolgoztunk, akkor szép szalagos lesz.)
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla, majd porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.

A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek lesznek.

Ez a fánk ráadásul másnap is finom puha.

Farsangi fánk Marcsi konyhájából 4.30/5 (10 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére