Főoldal / Kelt tészták / Fokhagymás petrezselymes francia bagett

Fokhagymás petrezselymes francia bagett

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Fokhagymás petrezselymes francia bagett

Fokhagymás petrezselymes francia bagett

Hozzávalók:

Az indító kovászhoz:

  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő

A bagetthez:

  • kb. 2 dl langyos víz
  • 40 dkg kenyérliszt
  • 1 1/2 tk. só
  • 2 dkg élesztő
  • indító kovász

A töltelékhez:

  • 5 dkg krémsajt
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csokor petrezselyem levél apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma összevágva
  • pici só, bors
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az indító kovászhoz való vizet, lisztet és az élesztőt egy tálba tesszük. Fakanállal összekeverjük, majd letakarva állni hagyjuk a konyhapulton kb. 8 órán át.

Másnap a bagett hozzávalóit bepakoljuk a dagasztógépbe, hozzáadjuk a kovászt, és nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. (persze lehet mindezt kézzel is) Az egész vizet nem kell egyszerre hozzáadni, mert lehet, hogy kevesebb kell.

Ezután lisztezett kelesztőtálban másfél órát kelesztjük, ekkor kicsit átgyúrjuk a tésztát és újabb másfél órát hagyjuk pihenni.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Megkenjük az összekevert töltelékkel. Feltekerjük két oldalról a tésztát, a közepét összecsippentgetjük, majd a kész bagettet sütőpapíros tepsire rakjuk.

(Én az egyik bagettet megtekertem párszor és így tettem a tepsire, a másikat pedig sütés előtt ollóval bevagdostam és jobbra-balra kihajtottam a kis füleket.)

Újabb egy órát kelesztjük, ekkor lespricceljük vízzel és gőzös sütőben 220 fokon 5 percig sütjük. Majd lecsökkentjük a hőfokot 200 fokra és 25 percig alatt készre sütjük.

(Aki még ropogósabbra szeretné, hagyja még 5 perccel tovább a sütőben.)

Már a sütőből isteni illatok szálltak ki, és még melegen elfogyott az egyik :)

Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a kelesztés idejét nem tartalmazza.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére