Főoldal / Kelt tészták / Gőzgombóc

Gőzgombóc

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Gőzgombóc

Gőzgombóc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 g élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 1 g só
  • 1 tojás
  • 1,25 dl tej
  • 10 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • szilvalekvár

A sodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 60 g cukor

A tetejére:

  • porcukros darált mák
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy vajjal kikent tálba tesszük. Megkenjük langyos vajjal, és letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hengerré formáljuk és teniszlabda nagyságúra feldaraboljuk. Az első tésztát kihúzkodjuk, a közepébe szilvalekvárt teszünk és szorosan összenyomkodjuk, kigömbölyítjük. A többit ugyan így elkészítjük, majd kelesztjük, kb. fél órát.

Egy nagy fazékban vizet forralunk, melyre egy nagyobb szűrőt, vagy más, gőzölésre alkalmas edényt teszünk, amit kibélelünk sütőpapírral, vagy tiszta konyharuhával. A gőzben lévő szűrőre egymástól távol gombócokat helyezünk, és fedővel lefedjük. Magas lángon forrón tarjuk a vizet. A fedőt addig nem emeljük fel amíg kész nem lesz a gombóc. (ez kb. 15 perc)

A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, a cukrokat, a pudingot és sodót főzünk belőle. A darált mákot elkeverjük a porcukorral.

A kész gombócot tányérra tesszük, megszórjuk cukros mákkal, és sodóval kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp / megjegyzés:
Tehetünk bele rumos szilvalekvárt is, csak finomabb lesz. Ezt az ételt az osztrákoknál minden síparadicsomban, vagy étteremben megtaláljuk.

Értékeld a receptet

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére