Főoldal / Desszertek / Hajtogatott kolbászos pogácsa

Hajtogatott kolbászos pogácsa

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Hajtogatott kolbászos pogácsa

Hajtogatott kolbászos pogàcsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 5,5 dl tej
  • 2 tk. só a tésztába
  • 2 db tojássárgája
  • 10+10 dkg margarin a tésztába
  • 1 tk. só
  • 1 csapott kk. bors

A kenéshez:

  • 1 egész tojás

A kenéshez sütés után:

  • 2 ek. tej
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a 10 dkg margarint, beletesszük a tojások sárgáját, és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A kolbászt ledaráljuk, és elkeverjük a másik 10 dkg margarinnal.

Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kolbászkrémet. Megszórjuk a sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből, azonnal lekenjük a tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 38×28 cm

Értékeld a receptet

Buzási Lászlóné Erzsébet (88 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére