Főoldal / Cikkek / Itt van az eperszezon

Itt van az eperszezon

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Itt van az eperszezon

Az eper a tavasz első, és a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse.
Szezonja májustól augusztusig van, de mirelit eper az év bármely szakában megvásárolható.
Epret sosem méret vagy szín alapján vásároljunk, hanem hagyatkozzunk az orrunkra. Az igazán finom epernek már illata is elvarázsol.

Itt van az eperszezon
Az eper segít a fejfájás leküzdésében, elnyomja a gyulladást, csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist, a vérerek beszűkülését, valamint az infarktust.15 dkg gyümölcsben 75 mg C vitamin rejlik, ez több, mint ugyanennyi citromban.
Magas a kálium és magnéziumtartalma.
Az eperben található Cink és C-vitamin segít immunrendszerünknek a vírusok és baktériumok leküzdésében. Az eper vas tartalma feltölti szervezetünket energiával.
Készítenek teát eperlevélből is, ami a bélrendszerünket, ezáltal az immunrendszerünket is erősíti.

A folsavtartalma a vérképződést, és a boldogsághormonok képződését is elősegíti.
Ezért eperszezonban fogyasszunk minél több friss epret!
Segít a fogyásban, hiszen tíz deka eperben összesen harminc kalória rejlik, de sok rostot tartalmaz. Ezzel szemben rengeteg hasznos ásványi anyagot tartalmaz.
Az eper segíti a zsírégetésért, az anyagcserét ,valamint vízhajtó hatású. Feszessé teszi a kötőszöveteket, megszüntetheti a narancsbőrt.

Az eper tartósítása:
Alacsony pektintartalma miatt az eperből sűrűbb dzsem vagy lekvár csak hosszabb főzési idővel állítható elő. Illetve készíthetjük zselésítő anyagokat hozzáadva, vagy más gyümölcsökkel párosítva, melyeknek magas a pektintartalma. (pl: alma, őszibarack, banán…)

Eperlekvár

Az epret fogyaszthatjuk magában, de felhasználhatjuk turmixokhoz, süteményekhez, tortákhoz is.

Íme néhány epres finomság:
Eperturmix Epres joghurt torta Epres álom Epres sacher torta

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére