Főoldal / Desszertek / Karácsonyi almás pite

Karácsonyi almás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Karácsonyi almás pite

Karácsonyi almás pite

Hozzávalók:

24-26 cm-es formához:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • kevés jeges víz

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • fél citrom leve
  • 1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 evőkanál darált dió

A lekenéshez:

  • 1 db tojás
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy csipet sóval és a cukorral egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elkezdjük összedolgozni, lehetőleg úgy, hogy ne olvadjon meg a kezünk melegétől a vaj. Amikor már morzsalékos, hozzáadunk 2-3 evőkanál jéghideg vizet, és határozott mozdulatokkal gyúrni kezdjük. Kanalanként annyi vizet adunk még hozzá, hogy összeálljon.
1/3 : 2/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára is.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletkékre vágjuk. Egy lábosba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével. Megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel együtt kicsit roppanósra pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a keményítőt, hogy a levét besűrítse és belereszeljük a citrom héját.

A pihentetett nagyobb tésztadarabot lisztezett deszkán (vagy sütőpapíron) kinyújtjuk, majd belefordítjuk egy kerek pitetálba. A tésztát eligazgatjuk, lenyomkodjuk, a felesleges, szélein túlnyúló tésztát levágjuk. Az alját őrölt dióval egyenletesen meghintjük, ráhalmozzuk az almás tölteléket.

A maradék kisebb tésztát kinyújtjuk, majd több méretű csillag kiszúróval kiszaggatjuk és a töltelék tetejére rakosgatjuk, úgy, hogy néhol kissé fedjék egymást. Felvert tojással lekenjük a csillagok tetejét.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, majd kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.
Langyosan a legfinomabb, úgy kínálhatunk mellé egy-egy gombóc vaníliafagyit is.

Karácsonyi almás pite 4.67/5 (3 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére