Főoldal / Főzelékek / Kelkáposzta főzelék

Kelkáposzta főzelék

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kelkáposzta főzelék

Káposzta főzelék

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 50 dkg burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 5 szem egész bors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • 3 db kacsanyak
  • 2 db debreceni
  • 10 dkg füstölt oldalas
  • 1,8 l víz

Rántáshoz:

  • 3 evőkanál zsír
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Kelkáposztát a külső leveleitől megtisztítjuk.A káposztát felébe vágjuk, és vágódeszkán vékonyra szeleteljük.
Burgonyát meghámozzuk és negyedekre daraboljuk.

Kacsanyakat megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk,majd egy nagy lábosba tesszük a füstölt oldalassal. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, és az őrölt köményt, Felöntjük vízzel, majd fel tesszük, a gázra. Első forrásig teljes lángon főzzük, majd közepes lángon fedő alatt főzzük fél órát tovább.

Ezután hozzá adjuk a burgonyát, a kelkáposztát, és a karikára vágott debrecenit  is, és így főzzük tovább még 30 percet.

Közben meg tisztítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, és apró kockára vágjuk.

Egy 1,5 literes lábosban a zsírt felolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a vörös és a fokhagymát. Hozzá adjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk.Levesszük a tűzről, hozzá keverjük az őrölt piros paprikát, és felengedjük 2 dl vízzel.Állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd a kelkáposztás fazékba öntjük.

Ízlés szerint sózzuk, ha össze forrt lekapcsoljuk a gázt, és még melegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt is.

Ez a kelkáposzta főzelék húsokkal gazdagítva egy kiadós étel.

Tipp / megjegyzés:
Előző nap a burgonyát, hámozzuk meg, és megmosva enyhén sós hideg vízbe tegyük,majd hűvös helyen tároljuk. A káposztát szintén elő készíthetjük, és így már sokkal kevesebb idő alatt elkészíthető az étel.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére