Főoldal / Desszertek / Klasszikus almás pite

Klasszikus almás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Klasszikus almás pite

Klasszikus almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 lime vagy citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 1 rúd fahéj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaj
  • 1/2 citrom leve
  • vaníliakivonat
  • 1 marék dió
  • 1 kanál porcukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk és citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kicsavarjuk a levét megcsepegtetjük a maradék citromlével.

A cukrot megkaramellizáljuk és beletesszük a lereszelt almát. Beledobjuk a vajat és az egész fahéjjal, vaníliával ízesítjük. Pár percig kevergetve “főzzük”, majd félretesszük hűlni.
A diót a porcukorral durvára daráljuk.

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a vajat összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk kerek formára és egy 23 cm átmérőjű piteformába igazítjuk. Megszórjuk a cukros-dió felével és rásimítjuk a reszelt almát, majd megszórjuk a maradék dióval.

A tészta másik feléből egy kicsit lecsípünk a díszítéshez és ezt is kerek formára nyújtjuk. Befedjük vele a tortát és a szélén körben összecsipkedjük. A tetejére levéldíszeket vágunk a maradék tésztából és a tojás fehérjével felragasztjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét és lekenjük tojásfehérjével.

180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

Értékeld a receptet

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére