Főoldal / Kelt tészták / Lili kifli

Lili kifli

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Lili kifli

Lili kifli

Hozzávalók:

A tésztához: (nálam ennek a fele)

  • 1 kg liszt
  • 3 tojás
  • 30 dkg zsír/vaj (nálam vaj)
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2 ek. tejföl
  • langyos tej
  • pici só
  • 1 tojás a kenéshez
  • A mákos almás töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kb. 1,5 dl lemon curd
  • A mandulás almás töltelékhez:
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 2 alma reszelve
  • 10 dkg porcukor
  • pici fahéj
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy deci langyos tejben elkeverünk kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A lisztet, a vajat, a cukrot, a pici sót, a tejfölt meg két tojást egy nagy tálba tesszük. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. A langyos tejet kis adagokban adagoljuk hozzá, addig amíg jó puha tésztát nem kapunk. Fél órát pihentetjük a tésztát.

A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, egyesével kör alakúra kinyújtjuk és cikkekre osztjuk.

A töltelék hozzávalóit nem főzzük, csak kikeverjük. A mákos pont jól kenhető lett a lemon curd-től, a mandulás is jó szaftos lett az almától. A cukor mennyiségét pedig az ízlésünk szabja meg.

Mindegyik  cikkre rakunk a töltelékből és feltekerjük kiflinek.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és a tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 160 fokon szép halványsárgára sütjük őket. Ez olyan 20-25 perc.

Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

Tipp / megjegyzés:
A receptet Szannalina blogján találtam. A hozzávalókon nem változtattam semmit, csak én ennek az adagnak a felét sütöttem. A feléből is elég sok kifli lett, nem számoltam, de 2 nagy tepsire fértek rá. Bármivel lehet tölteni, ha lenne túróm, olyat feltétlenül sütöttem volna. Nem is beszélve a sós változatokról, kolbászos, sajtos, és sorolhatnám még tovább.

A lemon curd hozzávalói és elkészítése:
20 dkg cukor (eredetileg több, mint a duplája)
4 tk. keményítő
kb. 2,5 dl friss citromlé (nálam 5 db. citrom leve)
4 tojás
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
Egy fém tálban a cukrot elkevertem a keményítővel, folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a citromlevet, elkevertem, hozzáadtam a tojásokat és a tojássárgákat, habverővel simára kevertem. Jóval kevesebb cukrot használtam a recetben megadott mennyiségnél, mert én nem szeretm, ha émelygősen édes. Aki édesen szereti, az több cukrot adjon hozzá. Egy fazékban vízgőz felett folyamatosan kevergetve besűrítettem, majd levettem a tűzről és belekevertem az apró darabokra vágott vajat is. Kihűtöttem, még pár órára a hűtőbe is betettem, nagyon sűrű lett gondolom a keményítő miatt.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére