A nagyi tortája
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Egy tálba tesszük a porcukrot, a lisztet, a sót, a darabokra vágott puha vajat és a tojások sárgáját. Géppel összedolgozzuk az egészet, de lehet kézzel is. Ezután folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
Nekiállunk elkészíteni a krémet. A tejből 1 pohárral félreteszünk, a többit egy fazékba öntjük és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília rudat vagy eszenciát. (A vanília rudat ketté kell vágni, a belsejét belekaparni a tejbe és a rudat is beledobni.
A tejet elkezdjük melegíteni, de nem kell, hogy forrjon. (Ha valaki vanília rudat használ, akkor azt ki kell venni a tejből, meg a citromhéjat is kihalászni egy szűrővel.)
A maradék tejet kikeverjük a cukorral, a tojások sárgájával és a liszttel, majd a forró tejhez adjuk egy szűrőn keresztül, hogy szép sima legyen a krém. A krémet folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd egy tálba öntjük és kihűtjük. Le kell takarni folpackkal vagy alufóliával, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Egy 24-26 cm átmérőjű piteformát vékonyan kivajazunk. A tészta 2/3-át, lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Az oldalát megszurkáljuk villával. A tésztába beleöntjük a kihűlt krémet, majd a maradék kinyújtott tésztával befedjük a pitét.
A szélein túllógó tésztát a kezünkkel vagy a sodrófával leszedjük. A két tésztaréteget összecsippentjük a kezünkkel körben a piteforma szélénél, mert különben kibugyog a krém sülés közben.
A tetejét megszurkáljuk villával és a leeső tészta darabokból készített virágokkal díszítjük a pite tetejét. Eredetileg fenyőmaggal kell megszórni a tetejét, legközelebb meg is fogom, de most nem volt itthon.
A tésztát lekenjük tejjel és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Forrón nem is lehet még szeletelni, mert a krém folyik, ahogy hűl, úgy szilárdul meg a krém.
Mindenképpen próbáljátok ki ezt a finom olasz süteményt.