Főoldal / Desszertek / A nagyi tortája

A nagyi tortája

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

A nagyi tortája

A nagyi tortája

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg porcukor
  • egy pici só

A töltelékhez:

  • 1 citrom reszelt héja (elmaradhat)
  • 8 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd (nálam 1 tk. esszencia)
  • 1 liter tej
  • 8 dkg liszt

A tetejére:

  • 12 dkg fenyőmag
  • porcukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Egy tálba tesszük a porcukrot, a lisztet, a sót, a darabokra vágott puha vajat és a tojások sárgáját. Géppel összedolgozzuk  az egészet, de lehet kézzel is. Ezután folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.

Nekiállunk elkészíteni a krémet. A tejből 1 pohárral félreteszünk, a többit egy fazékba öntjük és hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília rudat vagy eszenciát. (A vanília rudat ketté kell vágni, a belsejét belekaparni a tejbe és a rudat is beledobni.

A tejet elkezdjük melegíteni, de nem kell, hogy forrjon. (Ha valaki vanília rudat használ, akkor azt ki kell venni a tejből, meg a citromhéjat is kihalászni egy szűrővel.)

A maradék tejet kikeverjük a cukorral, a tojások sárgájával és a liszttel, majd a forró tejhez adjuk egy szűrőn keresztül, hogy szép sima legyen a krém. A krémet folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd egy tálba öntjük és kihűtjük. Le kell takarni folpackkal vagy alufóliával, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

Egy 24-26 cm átmérőjű piteformát vékonyan kivajazunk. A tészta 2/3-át, lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Az oldalát megszurkáljuk villával. A tésztába beleöntjük a kihűlt krémet, majd a maradék kinyújtott tésztával befedjük a pitét.

A szélein túllógó tésztát a kezünkkel vagy a sodrófával leszedjük. A két tésztaréteget összecsippentjük a kezünkkel körben a piteforma szélénél, mert különben kibugyog a krém sülés közben.

A tetejét megszurkáljuk villával és a leeső tészta darabokból készített virágokkal díszítjük a pite tetejét. Eredetileg fenyőmaggal kell megszórni a tetejét, legközelebb meg is fogom, de most nem volt itthon.

A tésztát lekenjük tejjel és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Forrón nem is lehet még szeletelni, mert a krém folyik, ahogy hűl, úgy szilárdul meg a krém.

Mindenképpen próbáljátok ki ezt a finom olasz süteményt.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére