Főoldal / Kelt tészták / Sokmagvas teljeskiőrlésű párnácska

Sokmagvas teljeskiőrlésű párnácska

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sokmagvas teljeskiőrlésű párnácska

Sokmagvas teljeskiőrlésű párnácska

Hozzávalók:

  • 7 dkg fehér quinoa
  • 7 dkg piros quinoa
  • 7 dkg amaránt mag
  • 2 ek. köles
  • 2 ek. chia mag
  • 2 ek. lenmag
  • 2 ek. mák
  • 2 ek. szezámmag
  • 2 ek. fekete szezámmag
  • 2 ek. kölespehely
  • 0,5 liter víz
  • 1 tk. só
  • 2 ek. szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 2 ek. melasz (méz is jó)
  • 1 tk. só (szerintem lehet picit több is)
  • kb. 0,5 kg teljeskiőrlésű tönkölyliszt (nálam a fele fehér liszt, mert ennyi volt otthon)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Egy kisebb fazékba tesszük a quinoa magokat, a kölest, az amarántot, 1 teáskanál sót. Ráöntünk fél liter vízzel és feltesszük főzni. (Minél többféle színű magot használunk, annál jobban fog kinézni a péksüti.) Lassú tűzön addig főzzük, míg az egész vizet fel nem szívja. Ekkor belekeverjük az összes többi magot is és hagyjuk kihűlni.

A 2 és fél deci langyos vízben elkeverjük a melaszt és az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni, majd minden hozzávalót beleteszünk a tálba és bedagasztjuk a tésztát. (Nekem kb. 60 deka lisztet vett fel a tészta, de ez nagyon változó lehet.)

Kiolajozott tálba tesszük a tésztacipót és letakarva hagyjuk 1 órát kelni. Ha megkelt, átgyúrjuk kicsit, majd lisztezett deszkán kb 1-1,5 cm magasra kinyújtjuk. Pizzavágóval tetszés szerinti formákra vágjuk őket, de készíthetünk a tésztából zsemléket is.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és letakarva még egy fél órát kelesztjük.
180 fokos sütőbe tesszük, kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Nagyon finom puha, illatos párnák lesznek, amiben a magok picit ropogósak. Ebből a tésztából készült zsemlék még másnap is puhák maradnak.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére