Főoldal / Kelt tészták / Svájci gyökérkenyér teljeskiőrlésű tönkölylisztből

Svájci gyökérkenyér teljeskiőrlésű tönkölylisztből

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Svájci gyökérkenyér teljeskiőrlésű tönkölylisztből

Svájci gyökérkenyér teljeskiőrlésű tönkölylisztből

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt (nálam teljeskiőrlésű tönkölyliszt és sima tönkölyliszt keveréke)
  • 4 dl langyos víz
  • 5 gramm szárított élesztő
  • 12 gramm só
  • napraforgómag, szezámmag, fekete szezámmag
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Minden hozzávalót beteszünk egy jó nagy tálba és fakanállal jól elkeverjük. Nem kell dagasztani, a tál viszont jó magas legyen, mert megnő a tészta. Folpackkal lefedjük a tálat, és a konyhapulton hagytam kb. 14 óra hosszat. (12-14 órát kell keleszteni, én este kevertem be és másnap reggel sütöttem meg.)

Egy jó alaposan belisztezett nyújtólapra borítjuk, (egyébként nem lehet vele dolgozni) kicsit kilapítjuk, majd behajtogattam először két oldalról, majd alulról, felülről. Ha friss fűszernövényt, vagy olajbogyót, aszalt paradicsomot szeretne valaki használni, azt ilyenkor kell beletenni.

Kétfelé osztjuk a tésztát, hosszúkásra lapítjuk, mint egy bagettet, majd többször megcsavarjuk, ettől kapja a jellegzetes formáját.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és még 1 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 210 fokosra, forró vizet teszünk egy edényben a sütő aljába, és így sütjük 10 percig, majd levesszük a hőfokot 190 fokra és még kb. 20 percet sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Svájci gyökérkenyér teljeskiőrlésű tönkölylisztből 3.89/5 (18 értékelés)

Szólj hozzá!

A lap tetejére