Főoldal / Befőzés / Szilva aszalása

Szilva aszalása

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szilva aszalása

Szilva aszalása

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: igen
Költség: Vegetáriánus: igen
Adagok: 2 főre Glutén mentes: igen
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktóz mentes: igen

 

Elkészítés:

Magvaváló szilvát válassz! Ilyen például a kései Besztercei vagy a Besztercei muskotály.

A szárat hagyd a gyümölcsön, mivel így nem keletkezik a szilván olyan sebzés, melyen az aszalás során elfolyhatna az édes szilvalé.

A szilvákat mártsd 1-2 százalékos szódabikarbóna-oldatba, mert ez leoldja a felületüket bevonó viaszréteget, amely akadályozná a héjon át történő vízvesztést.

Ezután a szilvát öblítsd le tiszta vízzel.

Töröld szárazra.

Terítsd szét egy lapos korsárban vagy rácson úgy, hogy a szemek ne érintkezzenek egymással.

Néhány napig biztosíts 50-60 °C-ot az aszalmány számára, majd emeld a hőmérsékletet 70-80 °C-ra.

Ujjpróbával állapítsd meg az aszalás végének időpontját: azt az állapotot, amikor még benyomható, de nyomásra lé már nem cseppen belőle, általában 7-10 nap elteltével éri el.

Ha a gyümölcs már annyira összeesett, hogy a magja kitapogatható, a magot egyszerűen told ki belőle a szár irányában.

Ha a szilvaszemekbe a kicsúsztatott mag helyére egy-egy hámozott mandulát vagy dióbélgerezdet teszel, igazi különlegességet készíthetsz!

Az elkészült aszalt gyümölcsöt néhány napig hagyd kiterítve szobahőmérsékleten, majd tiszta, jól szellőző vászontasakokban hűvös helyen tárold.

1 kg friss szilvából 35-50 dkg aszalvány készíthető.

Tipp / megjegyzés:
Aki szereti az aszalt szilvát, van a kertjében szilva fa, érdemes hozzá fogni, mert a boltba elég drága. Én nagyon szeretem húsok mellé kiváló. Vagy csirkemellet megtölteni vele, süteményekbe, vagy diétázóknak akár még este 21-órakor is egyáltalán nem hizlal.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére