Főoldal / Kelt tészták / Zabpelyhes tönkölykenyér

Zabpelyhes tönkölykenyér

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Zabpelyhes tönkölykenyér

Zabpelyhes tönkölykenyér

Hozzávalók:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl langyos víz
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 tk. só
  • 2 tk. cukor
  • kb. 40 dkg finom tönkölyliszt
  • 10 dkg árpaliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5-6 dkg napraforgómag és tökmag (nem muszáj)
Elkészítési idő: 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Ezt a kenyeret kenyérsütőben dagasztottam be, majd kelesztőtálban kelesztettem.

A hozzávalók sorrendjében mindent (a magvakon kívül) bepakolunk a gépbe és elindítjuk a dagasztó programot. Ha a tészta ragacsos, egy kevés lisztet adunk még hozzá. (az árpaliszt helyettesíthető sima fehér liszttel is)

A magvakat akkor adjuk hozzá, amikor a tészta már összeállt. A dagasztás után kivesszük a tésztát a gépből és lisztezett kelesztőtálban másfél órát kelesztjük langyos helyen.

Egy kis darab tésztát elveszünk a tésztacipóból, és sütikiszúróval díszítést készítünk belőle a kenyér tetejére.

A tésztát kettéosztjuk. Mindkettőt kicsit átgyúrjuk, majd 10 percig pihenni hagyjuk. Megformázzuk, és vajjal kikent formába tesszük. Letakarva a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, rátesszük a tésztadíszeket , és lekenjük tojássárgájával és megszórjuk magvakkal.

Vízgőzös sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
Gyönyörű kenyerek lettek, alig vártam, hogy kihűljön, hogy lássam a belsejét. Hát szerintem a belezete is levegős, puha és nagyon nagyon finom. Még melegen elfogyott a kenyér több, mint fele, örülök, hogy jól sült el ez a kísérletem, legközelebb pedig teljeskiőrlésű tönkölyliszttel fogom készíteni.

Az elkészítési idő a kelesztés és a sütés idejét nem tartalmazza.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére