Almás bodzalekvár
Hozzávalók:3-4 kisebb üveghez:
|
|
Elkészítés:
A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.
A megmosott, és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.
Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve, főzzük addig még a bodzaszemek összeesnek. (én kb. 20 percig főztem)
Amikor a bodza, és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
(fontos hogy tisztára mosott, vagy steril üvegeket használjunk, így elkerülve hogy a lekvárunk idő előtt megromoljon)
Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk.
Tipp / megjegyzés:
Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is.