Aranygaluska vaníliasodóval Tündi konyhájából
Hozzávalók:Tészta hozzávalói:
Forgatáshoz:
Vaníliasodó hozzávalói:
Tetejére:
|
|
Elkészítés:
Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést “fészket” készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. “Fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg felfut a kovászunk. Utána beleöntjük a megmaradt 2 dl langyos tejet, hozzáadjuk a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük míg kb. a duplájára nem nő.
Míg kell a tészta addig elkészítjük a vaníliasodót: Egy lábosba beleöntjük a fél liter tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a liszte. A lábosból kiveszünk 8 ek. tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd bele öntjük a lábos tejbe és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.
Ha megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval (6,5 cm átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.
A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd alaposan beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.
Margarinnal kikent formába szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb. fél órát pihentetjük.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. (Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon égjen meg)
Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve kínáljuk.