Citromos pite
Hozzávalók:Az omlós tésztához:
A krémhez:
|
|
Elkészítés:
A tésztához a vajat a liszttel, sóval, porcukorral morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi folyadékot, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Cipóvá formázzuk és fokpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
A krémhez lereszeljük a 3 citrom héját. Kifacsarjuk az összes citrom levét, kb. 1,7-2 dl-nek kell lennie.
Egy keverőtálban elkeverjük a tojásokat és tojássárgákat a cukorral. Fokozatosan hozzákeverjük a citromlét, a citromhéjat és 10 percig állni hagyjuk.
Újra megkeverjük és megint állni hagyjuk 10 percig.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A tésztát kinyújtjuk vagy egyszerűen kézzel szétlapogatjuk a piteformában. Legyen kb. 2-3 cm-es pereme. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt és nehezéket (babot, lencsét) helyezünk rá. Betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük így, majd a nehezéket eltávolítva még 10 percig.
A krémet elkeverjük a tejszínnel. (le lehet szűrni ha darabos lenne, én nem tettem).
A félig sült pitébe öntjük a krémet és kb. 35 percig sütjük. A krém megszilárdul, pudingszerű állaga lesz közben.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Kedvcsináló:
Mióta elolvastam Aimee Bender A citromtorta különös szomorúsága című könyvét, ott motoszkál bennem, hogy citromtortát kell sütnöm. Nem vágytam a könyvbeli citromtorta által kiváltott titkos képességekre, pszichológusként épp elég rejtett érzelemmel találkozom, de ez a desszert nem hagyott nyugodni.
A neten annyi a recept, mint égen a csillag, melyiket válasszam, melyik lesz az enyém? Végül találtam egy River Cottage receptet és mivel ezt a műsort (és az egész koncepciót) szeretem, hát emellett döntöttem. Finomnak nézett ki, de a valóság minden képzeletemet felülmúlta! Nem az a típusú desszert, amiből többet és többet ennénk, hanem amelyet lassabban és lassabban fogyasztunk, hogy átélhessünk minden ízmolekulát.
Az utolsó két szelet a könyvtárban landolt, könyvtáros barátnőim is szerették, ha jól értelmezem az „áááááááá”, „nem kapok levegőt”, „nem jutok szóhoz” üzeneteket.
Válaszok lehetséges kérdésekre:
1. Igen, ilyen sok citrom kell hozzá. Ezért érdemes bio citromot használni. A Lidl-ben kapható. Az utóbbi hetekben olcsóbb, mint a “normál” citrom.
2. Igen, ilyen sok tojás kell hozzá. A megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk pavlovát, habcsókot, macaront.
3. Fogalmam sincs miért kell állni hagyni a krémet.
A saját blogon:
http://tetovainyenc.blogspot.ro/2015/07/citromos-pite.html