Croissant
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejes vízben és öntsük a lisztes keverékhez. Gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle kis cipót és pihentessük 20 percig a hűtőben.
Tegyük a vajat két zsírpapír közé, és nyújtsuk nyújtófával 20*20 cm-es négyzetté. A deszkát hintsük meg liszttel és a tésztát nyújtsuk ki 40*40 cm-esre. Tegyük rá a vajat és hajtsuk rá a tészta mind a négy oldalát, mintha becsomagolnánk. Ismét nyújtsuk ki a tésztát, de most 24*60 cm-es téglalapra. A tészta egyharmadát hajtsuk a másik egyharmadára, majd hajtsuk rá a maradék egyharmadot. Fordítsuk el 90°-al, és nyújtsuk ki ismét majd hajtogassuk be újra. Csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre. Még kétszer ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást és ismét tegyük a hűtőbe 30 percre.
Nyújtsuk ki a tésztát 42*42 cm-esre, vágjuk ketté (2 db 21*42 centis csíkra) , majd ezeket vágjuk kis háromszögekre. A háromszög szélesebb végétől göngyöljük fel a tésztát és formáljuk kifli alakúra.
Tegyük a kifliket sütőpapíros tepsire és kelesszük addig, amíg duplájára nem nőnek. Általában egy éjszakát érdemes keleszteni. (Én nem tettem, mert 1 óra kelesztés után a kifliket lefagyasztottam, hogy reggel csak ki kelljen venni és sütni.)
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a croissantokat kenjük meg a felvert tojással és kb. 15 percig süssük a sütőben. Ha fagyasztott croissantokat készítünk, akkor alacsonyabb hőfokon tovább süssük.