Csicsókakrémleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A csicsókát megmosom és a héját lepucolom,a többi zöldséget is a megpucolom és apró kockákra vágom.
A vörös és fokhagymát apróra összevágom.
Az olajat felteszem a tűzre. Az apróra szelt hagymákat kicsit megpárolom az olajban, majd hozzáadom a darabolt zöldségeket, és felöntöm kb 1 liter vízzel. Kicsit sózom, beleteszem a leveskockát és puhára főzöm.
Amikor minden megpuhult az egészet pürésítem botmixerrel,(ilyenkor még lehet hozzáadni egy kevés vizet ha túl sűrű lenne) és a főző tejszínnel behabarom.
Ilyenkor kóstolás után, még sóval borssal lehet ízesíteni.
Pirított rozskenyér kockával és sonkaszeletekkel tálaltam, de ez elhagyható.
Tipp / megjegyzés:
A csicsóka egy gumós növény, felszíne barázdált, így nehezen tisztítható.Húsa fehér színű.Íze hasonlít a burgonyáéhoz, csak sokkal édesebb, és nem utolsó szempont, hogy egy könnyen emészthető, kalóriaszegény zöldség. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, készíthetünk belőle, pürét, leveseket, főzeléket, de akár meg is süthetjük.