Édes burgonya fánk
Hozzávalók:
A sütéshez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Még melegen törjük át krumplinyomón és keverjük hozzá a csipet sót, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Amikor lehűlt a krumpli, csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsünk bele kb. 20 dkg lisztet, adjuk hozzá a tojást és egy kanál cukrot.
Gyúrjuk össze, és ha szükséges adagoljunk még hozzá lisztet, annyit, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Az összegyúrt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A leeső tésztaszéleket gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.
Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, és hevítsük fel.
A fánkok mindkét oldalát, közepes lángon süssük benne aranybarnára.
Ha megsültek, szedjük papírtörlőre, hogy felszívja róla a felesleges olajat.
Porcukorral meghintve (lehet fahéjas vagy vaníliás is), és ízlés szerinti lekvárral kínáljuk.