Epres-túrós pite
Hozzávalók:Tészta hozzávalói:
Epres töltelék hozzávalói:
Túrós töltelék hozzávalói:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval. Adjuk hozzá a vajat (vagy a zsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is. Végül adjuk hozzá a villával kissé felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-dát, majd folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük ki vele a kivajazott és kilisztezett piteformát. Ezután tegyük hűvös helyre, míg a tölteléket elkészítjük.
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én félbevágtam az eperszemeket)
Ezután tegyük bele egy serpenyőbe és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, nyomjuk bele a citrom levét, reszeljük bele a citromhéjat, és fűszerezzük. Ezután néha óvatosan keverjük meg, és főzzük pár percig. (arra vigyázzunk, hogy az eper ne főljön szét!)
Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, és állandó keverés mellett csurgassuk rá az eperre, majd pár pillanat alatt, főzzük sűrűre.
Végül hűtsük ki teljesen.
A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport, majd keverjük alaposan össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.
A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a teljesen kihűtött eperdzsemet, majd óvatosan öntsük rá a túrós tölteléket.
A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, nyújtsuk ki vékonyra, és vágjuk vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.