Főoldal / Kelt tészták / Fahéjas szőlős csigatorta

Fahéjas szőlős csigatorta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Fahéjas szőlős csigatorta

Fahéjas szőlős csigatorta

Hozzávalók:

26 cm-es tortaformához:

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj + a lekenéshez

Töltelék:

  • 4-5 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • 30 dkg othello szőlő

Citrommáz:

  • pár kanál porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromlé
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tojást jól kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, és a tejet is. Ezután beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd szintén beleöntjük az üstbe. Rámorzsoljuk az élesztőt, majd elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasztjuk a tésztát. (természetesen kézzel is belehet dagasztani a tésztát!!!!)

A megdagasztott tésztát ezután egy liszttel megszórt kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk.

Olvasztott vajjal lekenjük a tésztalapot.

A kristálycukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára.

A szőlőt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére.

Ezután tekerjük fel, mintha egy bejgli lenne, majd éles késsel, vágjuk fel 8 egyforma részre.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd lapjával helyezzük bele a csigákat.

Ezután egy konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 30 percig.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük bele a tortaformát, és közepes hőfokon süssük 30-35 perc alatt készre a csigákat. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A citrommázhoz a porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapjunk.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgassuk rá a tetejére a citrommázat.

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáljuk.

Fahéjas szőlős csigatorta 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére