Fahéjas szőlős csigatorta
Hozzávalók:26 cm-es tortaformához:
Töltelék:
Citrommáz:
|
|
Elkészítés:
A tojást jól kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, és a tejet is. Ezután beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe.
A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd szintén beleöntjük az üstbe. Rámorzsoljuk az élesztőt, majd elindítjuk a dagasztó programot, és megdagasztjuk a tésztát. (természetesen kézzel is belehet dagasztani a tésztát!!!!)
A megdagasztott tésztát ezután egy liszttel megszórt kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Olvasztott vajjal lekenjük a tésztalapot.
A kristálycukrot összekeverjük a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára.
A szőlőt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére.
Ezután tekerjük fel, mintha egy bejgli lenne, majd éles késsel, vágjuk fel 8 egyforma részre.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd lapjával helyezzük bele a csigákat.
Ezután egy konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 30 percig.
A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük bele a tortaformát, és közepes hőfokon süssük 30-35 perc alatt készre a csigákat. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A citrommázhoz a porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapjunk.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgassuk rá a tetejére a citrommázat.
Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáljuk.