Foccacia
Hozzávalók:
A feltéthez: (ízlés szerint)
|
|
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük bele a sót. A vízben oldjuk fel az élesztőt. Az élesztős vizet öntsük a liszthez és egy fakanál segítségével jól keverjük össze. Nem kell gyúrni, dagasztani, annyi kell csak, hogy összeálljon a tészta. Öntsünk a tészta köré olívaolajat, egy kicsit emeljük meg a tésztát, hogy befolyjon alá. Folpackkal légmentesen zárjuk le és hagyjuk kelni/pihenni.
1 óra múlva hajtogassuk át a tésztát. Óvatosan nyúljunk alá a tésztának az egyik oldalán majd hajtsuk fel a közepéig. Ezt ismételjük meg a szemközti oldallal is. Forgassuk el a tálat 90 fokkal, majd ismét hajtogassunk. Fedjük le újra és pihentessük egy órát. A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még kétszer. Mindig óvatosan bánjunk a tésztával, a keletkező légbuborékokat próbáljuk ne tönkretenni.
Az utolsó kelesztés után egy nagy tepsit jól olajozzunk ki és öntsük rá a tésztát. Óvatosan lapítsuk ki a tésztát, úgy hogy ismét nem bántjuk a légbuborékokat. Úgy a legegyszerűbb ha alulról megfogjuk a szélét és óvatosan kihúzzuk 30×24 cm-esre. Újra hagyjuk kelni 30 percet (közben takarjuk le egy konyharuhával), és melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
30 perc után öntözzük meg olívaolajjal, és szórjuk meg a kedvenc feltétünkkel (aszalt paradicsom, rozmaring, hagyma, stb). Bökdössük meg néhány helyen az ujjunkkal, és 15-20 perc alatt süssük meg.
lelekkonyha.blogspot.hu