Fokhagymás petrezselymes francia bagett
Hozzávalók:Az indító kovászhoz:
A bagetthez:
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Az indító kovászhoz való vizet, lisztet és az élesztőt egy tálba tesszük. Fakanállal összekeverjük, majd letakarva állni hagyjuk a konyhapulton kb. 8 órán át.
Másnap a bagett hozzávalóit bepakoljuk a dagasztógépbe, hozzáadjuk a kovászt, és nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. (persze lehet mindezt kézzel is) Az egész vizet nem kell egyszerre hozzáadni, mert lehet, hogy kevesebb kell.
Ezután lisztezett kelesztőtálban másfél órát kelesztjük, ekkor kicsit átgyúrjuk a tésztát és újabb másfél órát hagyjuk pihenni.
A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd egyenként oválisra kinyújtjuk. Megkenjük az összekevert töltelékkel. Feltekerjük két oldalról a tésztát, a közepét összecsippentgetjük, majd a kész bagettet sütőpapíros tepsire rakjuk.
(Én az egyik bagettet megtekertem párszor és így tettem a tepsire, a másikat pedig sütés előtt ollóval bevagdostam és jobbra-balra kihajtottam a kis füleket.)
Újabb egy órát kelesztjük, ekkor lespricceljük vízzel és gőzös sütőben 220 fokon 5 percig sütjük. Majd lecsökkentjük a hőfokot 200 fokra és 25 percig alatt készre sütjük.
(Aki még ropogósabbra szeretné, hagyja még 5 perccel tovább a sütőben.)
Már a sütőből isteni illatok szálltak ki, és még melegen elfogyott az egyik
Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a kelesztés idejét nem tartalmazza.