Francia bagett egyszerűen
Hozzávalók:
A formázáshoz:
|
|
Elkészítés:
A hozzávalókat az itt megadott sorrendben bepakoljuk a kenyérsütő üstjébe, és bedagasztjuk vele a tésztát. ( Nem biztos, hogy kell az összes liszt, de az is lehet, hogy még kell pár deka, nekem pontosan 48 dkg kellett.)
Persze gép nélkül is be lehet dagasztani a tésztát a szokásos módon. Amikor a dagasztás leállt, áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A nyújtólapra szitált rozslisztet szórunk és átgyúrjuk rajta a tésztát. Majd 4 darabba vágjuk és 10 percig hagyjuk piheni. a tésztacipókat egyenként kinyújtjuk őket és megformázzuk. Tetszés szerinti nagyságúra és alakra lehet formázni.
A bagetteket meghintjük a rozsliszttel és sütőpapíros tepsire rakjuk. Lefedve kelni hagyjuk kb. 40 percig. A tetejüket bevagdossuk és 220 fokos vízgőzös sütőben 10 percig sütjük, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 190 fokra és még olyan 15 percig sütjük. (amíg szép aranybarnák nem lettek) Ha valaki nagyon ropogósan szereti, hagyja még 5 perccel tovább a sütőben.
(A sütő aljába egy alumínium tálcát szoktam állítani, abba forró vizet öntök mikor bekapcsolom a sütőt, ezt majdnem minden kelt tésztánál így csinálom. Így elég gőz képződik a sütőben)
Mikor a bagettek megsültek, kivesszük egy rácsra és hagyjuk kihűlni.
Nagyon ajánlom mindenkinek, mert tényleg egyszerű és gyors.