Gőzgombóc
Hozzávalók:A tésztához:
A sodóhoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy vajjal kikent tálba tesszük. Megkenjük langyos vajjal, és letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát hengerré formáljuk és teniszlabda nagyságúra feldaraboljuk. Az első tésztát kihúzkodjuk, a közepébe szilvalekvárt teszünk és szorosan összenyomkodjuk, kigömbölyítjük. A többit ugyan így elkészítjük, majd kelesztjük, kb. fél órát.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, melyre egy nagyobb szűrőt, vagy más, gőzölésre alkalmas edényt teszünk, amit kibélelünk sütőpapírral, vagy tiszta konyharuhával. A gőzben lévő szűrőre egymástól távol gombócokat helyezünk, és fedővel lefedjük. Magas lángon forrón tarjuk a vizet. A fedőt addig nem emeljük fel amíg kész nem lesz a gombóc. (ez kb. 15 perc)
A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, a cukrokat, a pudingot és sodót főzünk belőle. A darált mákot elkeverjük a porcukorral.
A kész gombócot tányérra tesszük, megszórjuk cukros mákkal, és sodóval kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp / megjegyzés:
Tehetünk bele rumos szilvalekvárt is, csak finomabb lesz. Ezt az ételt az osztrákoknál minden síparadicsomban, vagy étteremben megtaláljuk.