Humusz
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A csicseriborsót beáztatom, és 2 napra a hűtőbe teszem. (A csicseriborsó még a babnál is nehezebben puhul meg, sokáig kell főzni.) Ezzel a hosszú áztatással lehet valamit rövidíteni a főzési időn.
A főzés napján felteszem a csicseriborsót friss vízben főni. Közben a szezámmagot egy kicsit megpörkölöm. A fokhagymát, chilit aprítom.
Amikor a csicseriborsó már puha, egy keverőtálba teszem. Hozzáadom a szezámmagot, az apróra vágott petrezselymet, a fűszereket.Öntök bele olívaolajat, és egy keveset a főzővízből. Egy botmixerrel pépesítem, közben facsarok bele egy keveset a citrom levéből. (szükség esetén adok még hozzá az olajból vagy a vízből)
A pépet átteszem egy másik tálba, majd belekeverem a fokhagymát és chilit.
A paradicsomot adhatjuk mellé külön, de kockákra vágva a humuszba is belekeverhető.
Pirított toast-kenyérrel tálaltam.
Mentatea illik mellé.
Tipp / megjegyzés:
A humusz az arabok, de főleg a marokkóiak kedvenc étele. A hummusz, vagy humusz csicseriborsót jelent.Fogyasztják előételként, köretként, vagy csak magában főételként is. Természetesen – mint minden ételnek – ennek is számos variációja létezik. Ez az én verzióm.