Karamellás linzer
Hozzávalók:kb. 40 db darabhoz
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
A karamell készítésével kezdjük.
A barna cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd hagyjuk felolvadni, és világos színűre karamellizálódni. (én közben kicsit megrázogattam, megkevertem, nehogy megégjen)
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük még teljesen sima lesz a karamell. (én közben többször levettem pár pillanatra a tűzről, nehogy megégjen) Amikor már teljesen sima, és sűrű lesz a karamell, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.
A lisztet keverjük össze a sóval, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt karamellt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután osszuk el a tésztát háromfelé, majd csomagoljuk őket fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. (én azért osztottam el a tésztát, mert így könnyebb lesz majd dolgozni vele)
A hűtőből kivett tésztát egy kicsit dolgozzuk át, hogy a kezünk melegétől kicsit meglágyuljon, és könnyen nyújtható legyen. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval, szúrjuk ki a tésztát.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztaformákat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt lekvárral összeragasztanánk.
A teljesen kihűlt linzert ízlés szerint fogyaszthatjuk rögtön, de lekvárral össze is ragaszthatjuk.