Főoldal / Desszertek / Klasszikus túrógombóc

Klasszikus túrógombóc

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Klasszikus túrógombóc

klasszikus túrógombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg búzadara (gríz)
  • 4 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2ek liszt a szóráshoz
  • 10dkg zsemlemorzsa
  • vaj vagy olaj
  • 2 dl tejföl
  • porcukor
  • vaníliás vagy fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A túrót, ha nagy szemű szitán áttörjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a csipet sót, a vaníliás cukrot és egyenként a tojásokat. Alaposan összedolgozzuk, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, hogy a búzadara jól megszívhassa magát.

A masszából egy evőkanál segítségével nagyobb adagokat szaggatunk ki, és vizes tenyérrel gombóccá formázzuk őket. A kész gombócokat liszttel megszórt tálcára sorakoztatjuk.

Egy nagyobb lábosban forrni teszünk minimum 5 liter vizet. Amint forrni kezd, hozzáadunk 1 kiskanál sót, majd óvatosan beleengedjük a gombócokat az éppen csak gyöngyöző vízbe.
Egyszerre csak 5-6 gombócot főzünk, mert főzés közben megduzzadnak.
Olykor megkevergetve 10-12 percig főzzük, majd egyet kiveszünk és kettévágunk, megnézzük, hogy átfőtt e.

Miközben a gombóc fő, egy lábosban a vajon vagy olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és ebbe forgatjuk a lecsepegtetett gombócokat.

Porcukros tejföllel, fahéjas vagy vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Frissen melegen a legfinomabb.

 

Klasszikus túrógombóc 5.00/5 (6 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére