Klasszikus túrógombóc
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A túrót, ha nagy szemű szitán áttörjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a csipet sót, a vaníliás cukrot és egyenként a tojásokat. Alaposan összedolgozzuk, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, hogy a búzadara jól megszívhassa magát.
A masszából egy evőkanál segítségével nagyobb adagokat szaggatunk ki, és vizes tenyérrel gombóccá formázzuk őket. A kész gombócokat liszttel megszórt tálcára sorakoztatjuk.
Egy nagyobb lábosban forrni teszünk minimum 5 liter vizet. Amint forrni kezd, hozzáadunk 1 kiskanál sót, majd óvatosan beleengedjük a gombócokat az éppen csak gyöngyöző vízbe.
Egyszerre csak 5-6 gombócot főzünk, mert főzés közben megduzzadnak.
Olykor megkevergetve 10-12 percig főzzük, majd egyet kiveszünk és kettévágunk, megnézzük, hogy átfőtt e.
Miközben a gombóc fő, egy lábosban a vajon vagy olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk, lehúzzuk a tűzről, és ebbe forgatjuk a lecsepegtetett gombócokat.
Porcukros tejföllel, fahéjas vagy vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Frissen melegen a legfinomabb.