Kuglóf marcipános máktöltelékkel
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A mázhoz:
|
|
Elkészítés:
Szitáljuk tálba a lisztet, a közepébe készítsünk mélyedést.
Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a cukorral, egy csipet sóval, majd öntsük rá a langyos tej felét.
Takarjuk le, és pihentessük 20 percig, amíg az élesztő felfut.
A maradék meleg tejben olvasszuk fel a vajat.
Adjuk hozzá a tojásokat,és jól keverjük el. A vajas tejet keverjük a liszthez, és dolgozzuk össze a tésztát robotgéppel.
Takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük duplájára.
Amíg kel a tészta készítsük el a tölteléket.
Forrósítsunk fel tejet, morzsoljuk bele a marcipánt, és kevergessük , hogy feloldódjon benne.
Adjuk hozzá a cukrot és a mákot, majd húzzuk le a tűzről, és egyesével keverjük bele a tojássárgákat is. (folyamatosan kevergessük, hogy a tojás ne csapódjon ki)
Hagyjuk a mákos tölteléket langyosra hűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk négyzet alakúra, majd simítsuk rá a mákos tölteléket és tekerjük fel.
Vajazzunk ki egy 1,8-2 liter űrtartalmú kuglófformát, és tegyük bele a tésztát, és kicsit nyomkodjuk bele.
Hagyjuk kelni fél órát, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.
A porcukrot keverjük el a narancslével, majd csurgassuk rá a formából kiborított kihűlt kuglófra.
Szórjuk meg reszelt narancshéjjal.
Szépen becsomagolva ajándékba is adható.