Főoldal / Desszertek / Lekváros buktagombóc

Lekváros buktagombóc

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Lekváros buktagombóc

Lekváros buktagombóc

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétes liszt
  • 1,3 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • csipet só

Tölteléknek:

  • ízlés szerinti lekvár

A hempergetéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8-10 dkg darált dió
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tegyük a kenyérsütőgép üstjébe, majd dagasszuk be a tésztát. Ezután tegyük át a tésztacipót egy kilisztezett kelesztőtálba, majd letakarva, meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd vágjuk fel 7×7 cm-es kockákra. (15-16 db legyen)
Minden tésztakocka közepére tegyünk egy kanál ízlés szerinti lekvárt, majd a két szélét behajtva formázzunk belőle gombócokat.

A megformázott gombócokat először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd hempergessük a darált dióba.

Az elkészült gombócokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, szorosan egymás mellé. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük még 15-20 percig.

Tegyük a tepsit előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütési idő felénél takarjuk le egy sütőpapírral, így a teteje nem fog megégni.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni.

A lekváros buktagombóc tetejét, tálaláskor ízlés szerint megporcukrozhatjuk.

Lekváros buktagombóc 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére