Lekváros derelye
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, sós vízben puhára főzöm.
A főtt burgonyát egy tálba krumpli nyomón átnyomom. Hozzáteszem a lisztet és összekeverem. A liszt legyen a több ne a burgonya.
Kevés vizet adok hozzá és összegyúrom, ha szükséges adok hozzá még vizet, hogy könnyen nyújtható tésztánk legyen.
Lisztezett deszkán fél centisre nyújtom, majd négyzetekre vágom. A közepébe lekvárt teszek, a széleit megkenem vízzel és jól lenyomkodom, nehogy főzésnél szétnyíljon, és kijöjjön a lekvár.
Egy fazékba vizet forralok,enyhén megsózom, és öntök bele olajat, mikor forr. Beleteszem a megtöltött derelyét. Ha feljön a víz tetejére, még 5 percig főzöm, majd leszűröm.
A zsemlemorzsát olajon megpirítom mikor aranyszínű, teszek bele ízlés szerint fahéjat, szegfűszeget, cukrot.Ebbe a morzsába forgatom a leszűrt derelyéket.Porcukorral megszórva kínálom.
Tipp / megjegyzés:
A derelyéből és a morzsából is többet csinálok és lefagyasztom, mert jól tűrik a fagyasztást. Lisztbe forgatom a tésztát, majd egy zacskóba egymás mellé teszem, lezárom és mehet a fagyasztóba.Mikor előveszem fagyottan teszem a forróvízbe és úgy főzöm ki.Nem szabad felengedni, se a tésztát, se a morzsát. Sokáig elállnak a fagyasztóban.