Lekváros és túrós fánkok sütőben sütve
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A bevonáshoz:
|
|
Elkészítés:
A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a mazsolával kikeverjük.
A lisztet elkeverjük a cukorral és elmorzsoljuk velük a puha vajat. Majd belekeverjük az élesztőt is.
(Nem kell tejben futtatni.)
A keverékbe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet és a két villával felvert tojást. Összegyúrjuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, langyos helyen, a duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk és vastag rudakat sodrunk belőlük. Minden rudat amit hat részre elvágunk.
A tésztadarabokat kézzel kör alakúra húzzuk (egy pohárral is le lehet lapítani) közepébe baracklekvárt és túrós-mazsolás tölteléket teszünk tetszés szerint, majd a széleket összecsippentjük és golyóvá formázzuk. Ezzel a felével lefele, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. (hagyjunk köztük bőven távolságot)
A még hideg sütőbe tesszük, majd 190 fokra állítjuk.
Míg melegszik a sütő, a tészta megkel, majd szép aranysárgára sül.
A vízből és a cukorból szirupot főzünk. (mehet bele fahéj is, de én ezt most mellőztem) Beleforgatjuk a megsült fánkokat, majd megszórjuk porcukorral.