Elmentem!Mazsolás kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg olvasztott ráma
- 1 csomag szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
- 3 dl tej
- 1 marék cukor
- 2 ek. kakaópor
- 2 marék mazsola
- A töltelékhez tetszés szerint: dió, mák, gesztenye
|
Elkészítési idő: |
1 óra |
Fogyókúrás: |
nem |
Költség: |
0-500 FT |
Vegetáriánus: |
igen |
Adagok: |
4 főre |
Gluténmentes: |
nem |
Nehézség: |
Normál |
Laktózmentes: |
nem |
|
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, és meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük.
A tésztát meg felezzük, az egyiket lisztezett deszkán félcenti vastagságúra sodorjuk. A tetejét megkenjük olajjal, majd tetszés szerint meg töltjük ( dió, mák, gesztenye ). A tészta másik feléhez kakaót gyúrunk, és kinyújtva a fehér tésztára tesszük. Ekkor megint megkenjük olajjal, megszórjuk mazsolával és feltekerjük.
Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben arany színűre sütjük.
Ez nekem az alap tésztám ebből készítem a csigát,buktát, fonott húsvéti kalácsot, sőt a karácsonyi diós,mákos kalácsot is, szeretem mert napokig betakarva puha marad.
Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!