Morzsás almás pite
Hozzávalók:A tésztához:
Az almás réteghez:
A morzsához:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojást.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.
Egy teflonos sütőformába keresztbe tegyünk két vastagabb csík sütőpapírt úgy, hogy jóval túllógjon a forma szélén. (így könnyen kitudjuk majd emelni a formából a megsült pitét)
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd a fólián nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze. (így az alma nem barnul meg felhasználásig)
A felnegyedelt almát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és szintén forgassuk össze a citromlével.
A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.
A formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.
A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot, és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.
Az almaszeletek tetejére egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd a papírcsíkok segítségével, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk. Én készítettem hozzá egy habos mascarponekrémet és azzal kínáltam.