Piaci lángos
Hozzávalók:(8 db lángoshoz)
A sütéshez:
|
|
Elkészítés:
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük az élesztős vizet és a fél deci olajat. Megdagasztjuk,de csak addig, hogy összeálljon.
Langyos helyen, letakarva 20 percet kelesztjük. Olajos kézzel 8 egyforma darabra tépjük, kis bucikat formázunk. Szintén olajos kézzel széthúzgáljuk nagyjából kör alakúra, a széle maradhat kicsit vastagabb.
Felforrósítjuk az olajat, egy nagyobb lábosban.
Belehelyezünk egy előkészített lángostésztát. A közepe fel fog púposodni, ezért egy villával óvatosan nyomjuk többször az olajba, de vigyázzunk a kezünkre! Mikor az alja megbarnul, fordítsuk meg és a másik oldalt is süssük készre. Ha megsült, szedjük zsírpapírra és csepegtessük le róla a felesleges olajat. Így süssük meg a többi lángost is. Zsírpapírral elválasztva feltornyozzuk, így nem hűl ki, míg végzünk.
Akkor jó, ha a tészta merev és ropogós, mire mindegyikkel kész leszünk és megrakjuk a kívánt feltéttel, kissé visszapuhul és megkapjuk a kívánt strandos lángos állagot.
Ízlés szerinti feltéttel kínáljuk.