Főoldal / Desszertek / Rácsos almás pite

Rácsos almás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Rácsos almás pite

Rácsos almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg alma tisztítva
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 cs vaníliás puding por-főzhető
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 db citrom leve

A lekenéshez:

  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt. Miután összegyúrjuk, egy nagyobb és egy kisebb cipót formázunk belőle. Folpackba csomagolva vagy lezárt dobozba téve,hűtőszekrénybe tesszük 1 órára.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát megtisztítjuk, a citrom levével megöntözzük, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét.

A cukrot egy lábosban aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kinyomkodott almát. Ráöntjük a második citrom levét, és a fahéjat.  A felfogott almaléből 1/2 dl-ben elkeverjük pudingot és az almához adjuk. Az egészet éppen csak összeforgatjuk és levesszük a tűzhelyről hűlni.

A nagyobb tésztából kb 38 cm korongot nyújtunk, és egy 30 cm átmérőjű porcelán pitesütőbe terítjük. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodjuk, a túllógó tésztaszéleket levágjuk, az alját villával sűrűn megszurkáljuk.

Durvára aprított dióval meghintjük a tészta alját, majd rászedjük a kihűlt tölteléket és szépen elsimítjuk.

A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtjuk és kb 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.a tésztacsíkokkal berácsozzuk a sütemény tetejét.

A lehulló tészta darabokat összegyúrjuk, 2 rudat formázunk belőle, majd összesodorjuk és a tészta tetejére fektetjük szegélyként.

Végül felvert tojással lekenjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

Rácsos almás pite 4.25/5 (4 értékelés)

A konyha világa (83 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

A lap tetejére