Rácsos almás pite
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt. Miután összegyúrjuk, egy nagyobb és egy kisebb cipót formázunk belőle. Folpackba csomagolva vagy lezárt dobozba téve,hűtőszekrénybe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát megtisztítjuk, a citrom levével megöntözzük, majd lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét.
A cukrot egy lábosban aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kinyomkodott almát. Ráöntjük a második citrom levét, és a fahéjat. A felfogott almaléből 1/2 dl-ben elkeverjük pudingot és az almához adjuk. Az egészet éppen csak összeforgatjuk és levesszük a tűzhelyről hűlni.
A nagyobb tésztából kb 38 cm korongot nyújtunk, és egy 30 cm átmérőjű porcelán pitesütőbe terítjük. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodjuk, a túllógó tésztaszéleket levágjuk, az alját villával sűrűn megszurkáljuk.
Durvára aprított dióval meghintjük a tészta alját, majd rászedjük a kihűlt tölteléket és szépen elsimítjuk.
A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtjuk és kb 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.a tésztacsíkokkal berácsozzuk a sütemény tetejét.
A lehulló tészta darabokat összegyúrjuk, 2 rudat formázunk belőle, majd összesodorjuk és a tészta tetejére fektetjük szegélyként.
Végül felvert tojással lekenjük, és 190 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.