Rusztikus almás pite
Hozzávalók:(egy darab kb.28-30cm-es pitéhez) A tésztához:
A tésztára:
A töltelékhez:
A tészta kenéséhez:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. Belekockázzuk a hideg vajat és alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a joghurtot és a felvert tojást majd egyneművé gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megpucoljuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. Egy kisebb lábosba tesszük és a cukorral, a vaníliás cukorral valamint a fahéjjal együtt pár perc alatt kicsit megpároljuk. Majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A darált diót összekeverjük a zsemlemorzsával és a reszelt citromhéjjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből és egy sütőpapíron 4-mm vastag kör alakú lappá kinyújtjuk. A közepét megszórjuk a zsemlemorzsás keverékkel, a szélén körbe kb.4cm-t elhagyva. Majd ráhalmozzuk a szobahőmérsékletűre hűlt almát, amit megszórunk a durvára vágott dióval. (az almalevet szűrjük le róla)
A széleit ráhajtogatjuk, lekenjük a tojással és megszórjuk egy kis barna cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a tészta pihentetését nem tartalmazza.