Sakktábla keksz
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A cukrot és a puha vajat alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot és a citromhéjat. (Én most citromhéjat most nem reszeltem bele, anélkül is finom.) Beletesszük a sóval elkevert lisztet, és tovább keverjük. Ha nem megy, akkor kézzel is össze lehet gyúrni.
A tésztát két részre osztjuk, és az egyik feléhez hozzáadunk még 2 evőkanál kakaóport, és jó alaposan eldolgozzuk.
A fehér és a kakaós tésztát kis téglalappá nyújtjuk és egyenként folpackba csomagolva 15-20 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezután a lapokat külön külön kb. 1 centi magas téglalapokká nyújtjuk. A fehér tészta tetejét megkenjük vízzel és rátesszük a kakaós lapot. Keresztben pontosan kettévágjuk és vízzel lekenjük az egyik tészta tetejét. Ráhelyezzük a másikat úgy, hogy a színek váltsák egymást. Ezután hosszában pontosan kimértem és 6 egyenlő részre osztom.
Felvágjuk a lapokat és három ilyen csíkot teszünk egymás tetejére úgy, hogy a színek sakktáblaszerűek legyenek. A lapokat mindig lekenjük vízzel. Ezután egy éles késsel kb. 1 centis szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Nem túl távol egymástól, nagyon nem nőnek meg a kekszek.
Lehet kicsit vékonyabbra is vágni, de ne túl vékonyra, mert akkor szétesik a keksz. Ha kemény a tészta, nem muszáj fagyasztóba tenni szeletelés előtt, de ha lágy, akkor újabb 10-15 percre tegyük a fagyasztóba, akkor lehet kenődés nélkül szeletelni.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket. Nem szabad nagyon kiszárítani, amikor a széle elkezd barnulni, már el is készült. Ilyenkor még lágyak, de hagyni kell a tepsin kihűlni.
Azonnal fogyasztható, de dobozba is tehetjük.
Tipp / megjegyzés:
Nagyon látványos rágcsálnivaló, kávé, tea mellé is jól esik néhány darabka. Az elkészítése nem bonyolult szerintem, bárki megpróbálkozhat vele.