Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Sakktábla keksz

Sakktábla keksz

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sakktábla keksz

Sakktábla keksz

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1-2 tk. vaníliaesszencia
  • 1 pici só
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja (elmaradhat)
Elkészítési idő: 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A cukrot és a puha vajat alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot és a citromhéjat. (Én most citromhéjat most nem reszeltem bele, anélkül is finom.) Beletesszük a sóval elkevert lisztet, és tovább keverjük. Ha nem megy, akkor kézzel is össze lehet gyúrni.

A tésztát két részre osztjuk, és az egyik feléhez hozzáadunk még 2 evőkanál kakaóport, és jó alaposan eldolgozzuk.

A fehér és a kakaós tésztát kis téglalappá nyújtjuk és egyenként folpackba csomagolva 15-20 percre a fagyasztóba tesszük.

Ezután a lapokat külön külön kb. 1 centi magas téglalapokká nyújtjuk. A fehér tészta tetejét megkenjük vízzel és rátesszük a kakaós lapot. Keresztben pontosan kettévágjuk és vízzel lekenjük az egyik tészta tetejét. Ráhelyezzük a másikat úgy, hogy a színek váltsák egymást. Ezután hosszában pontosan kimértem és 6 egyenlő részre osztom.

Felvágjuk a lapokat és három ilyen csíkot teszünk egymás tetejére úgy, hogy a színek sakktáblaszerűek legyenek. A lapokat mindig lekenjük vízzel. Ezután egy éles késsel kb. 1 centis szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Nem túl távol egymástól, nagyon nem nőnek meg a kekszek.

Lehet kicsit vékonyabbra is vágni, de ne túl vékonyra, mert akkor szétesik a keksz. Ha kemény a tészta, nem muszáj fagyasztóba tenni szeletelés előtt, de ha lágy, akkor újabb 10-15 percre tegyük a fagyasztóba, akkor lehet kenődés nélkül szeletelni.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket. Nem szabad nagyon kiszárítani, amikor a széle elkezd barnulni, már el is készült. Ilyenkor még lágyak, de hagyni kell a tepsin kihűlni.

Azonnal fogyasztható, de dobozba is tehetjük.

Tipp / megjegyzés:
Nagyon látványos rágcsálnivaló, kávé, tea mellé is jól esik néhány darabka. Az elkészítése nem bonyolult szerintem, bárki megpróbálkozhat vele.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére