Spenótos fetás csiga – túrós leveles tésztából
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A lisztet és a darabokra vágott hideg vajat a mixer táljába tesszük, és 1-2 perc alatt morzsalékosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót és a sót, majd összedolgozzuk a tésztát, nem kell, hogy teljesen homogén legyen. Persze lehet kézzel is végezni ezt a műveletet, de fontos, hogy gyorsan, határozottan dolgozzunk, ne melegedjen fel a tészta. Folpack fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára. (ezt a műveletet akár előző nap is elvégezhetjük)
A tésztát, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, a rövidebb oldalait a középére hajtjuk. A hajtogatás szabálya, hogy mindig ugyanúgy hajtogassuk a tésztát. Mindig ugyanúgy fektessük magunk elé, ugyanabba az irányba nyújtsuk, ugyanabba a sorrendben hajtsuk be.
Háromszor hajtogatjuk, a megadott útmutatás szerint. A hajtogatások között a hűtőben pihentetjük a tésztát.
Ezt követően formázhatjuk, tölthetjük kedvünk szerint.
A töltelékhez a vajat pici olajjal felolvasztjuk egy serpenyőben, rádobjuk a spenótot, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pár perc alatt megfonnyasztjuk.
Amikor kihűlt belemorzsoljuk a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk.
A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekercseljük és háromszög alakban felvágjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, lekenjük tojássárgájával és forró sütőben szép aranysárgára sütjük.
Tipp / megjegyzés:
Természetesen bármivel tölthető, de nekem kedvencem a spenót, így ez is a kedvencem lett.