Sütőporos fánk
Hozzávalók:kb. 20 db fánkhoz:
|
|
Elkészítés:
A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát. Alaposan elkeverjük.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a tejfölös-cukros keverékhez szitáljuk. Ezután elkeverjük, majd összegyúrjuk a tésztát. Fontos, hogy jól formázható tésztát kapjunk, így ha túl lágy lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy fánk szaggatóval, vagy egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. (a leeső tésztadarabokat gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)
Hevítsünk fel kb. fél liter olajat egy lábosban, majd amikor elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot. (annyit amennyi kényelmesen elfér az edényben) Mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon süssük.
Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. A megsült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat. (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp / megjegyzés:
A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük.