Sütőtökös szuflé
Hozzávalók:4 db szuflé formához:
|
|
Elkészítés:
A tojások sárgáját a porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a teljesen kihűtött sütőtökpürét, és jól kikeverjük.
Kanalanként hozzáadjuk a lisztet és simára, csomómentesre keverjük a masszát.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük majd fakanállal apránként, óvatosan, a tökös masszához keverjük. (vigyázzunk, hogy a fehérjehab ne törjön össze)
A szuflé formákat vastagon kikenjük a vajjal, majd megszórjuk kristálycukorral.
Ezután belekanalazzuk a masszát úgy, hogy a formák teljesen tele legyenek. A megtöltött formákat egy tepsire helyezzük.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük a szuflékat.
Tipp / megjegyzés:
A sütőből kivéve, porcukorral megszórva, rögtön tálaljuk, mert maximum negyed óráig őrzi meg magasságát, és légies könnyedségét.Ezután szépen lassan elkezd “leereszteni”.
A jó szuflé titka a szobahőmérsékletű hozzávalók használata, illetve a keményre vert tojásfehérje, melytől a szuflé magasra feljön, és könnyed levegős szerkezetű lesz. Fontos, hogy miközben sül, a sütőajtót ne nyissuk ki feleslegesen.