Túrós derelye Gasztropajti konyhájából
Hozzávalók:A derelye tésztájához:
A túrókrémhez:
A pirított morzsához:
|
|
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük és kikeverjük.
A krumplit héjában megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük. Összedolgozzuk a tojással, a grízzel, 5 dkg olvasztott vajjal, 1 csomag vaníliás cukorral, és 1 csipet sóval. Addig gyúrjuk, míg rugalmas tésztát kapunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
a tészta egyik felére kis halmokat rakunk a töltelékből, majd ráhajtjuk a lap másik felét, és vagy késsel, vagy derelyevágóval négyzeteket vágunk a tésztából.
Enyhén sós vízben addig főzzük, míg a víz tetejére úsznak.
Kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk, amibe beleforgatjuk a kifőtt és leszűrt derelyéket. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Töltelékként túró, juhtúró mellett, különféle lekvárok, ízek is használhatók.