Főoldal / Kelt tészták / Vizes zsemle

Vizes zsemle

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vizes zsemle

Vizes zsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 db tojás 
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. Majd a többi hozzávalóval együtt 30 perc alatt géppel bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen 35-40 percet kelesztjük.

Ezután 8 részre osztjuk, majd megformázzuk. A tojással lekenjük a tetejét, és ismét kb 40 percig kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az ismételt kelesztés után még egyszer lekenjük a tojással. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp / megjegyzés:
Én most 4 féle lisztet kevertem össze találomra úgy, hogy 50 dkg legyen, és abból sütöttem. Tettem bele finomlisztet, félbarna kenyérlisztet, RL 60-as fehér rozslisztet, és szarvasi teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet.

Értékeld a receptet

Joó Ibolya (71 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére