6 magvas teljeskiőrlésű rozskenyér
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az öregtésztát 2 órával a használat előtt kivesszük a hűtőből. A magvakat pedig elkeverjük kb. fél deci langyos vízzel és hagyjuk állni.
A kenyérsütő üstjébe minden hozzávalót bepakolunk a magvak kivételével, és bedagasztjuk a tésztát. A magvakat, csak a dagasztás végén adjuk hozzá. Ha szükséges,lehet még lisztet hozzáadni, a tészta egyébként igen ragadós. A bedagasztott tésztát lisztezett kelesztőtálban letakarva másfél óráig kelesztjük.
Megformázhatjuk egy kenyérnek is, de készíthetjük ketté osztva kenyérformában is.
Letakarva még egyszer megkelesztjük. (kb. 1 órát) A tetejét éles késsel bevagdossuk, majd 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha egy nagyobb kenyeret készítünk, akkor 40-45 perc kell neki.
Rácson hagyjuk hűlni, majd szeleteljük. Kívül ropogós, de belül puha kenyér lett és nagyon ízletes.
Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a kelesztés idejét nem tartalmazza.